2022-01-09 07:28:20• hírek • MTI / Szatmár.ro

Elhunyt Kelemen Atilla, az RMDSZ korábbi parlamenti képviselője

Hetvenhárom éves korában elhunyt Kelemen Atilla állatorvos, aki öt cikluson át volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője.

Kelemen Atilla 1948-ban született Marosvásárhelyen, 1971-ben Kolozsváron szerzett állatorvosi diplomát, majd 1988 és 1991 között az Egyesült Államokban élt, ahol állatsebészetre szakosodott. 1991-ben az RMDSZ hívására tért haza Marosvásárhelyre. 1996-tól öt cikluson át volt képviselő Románia parlamentjében. 1998 és 2004 között a szövetség képviselőházi frakcióját vezette. 2004 és 2008 között a képviselőház agrárbizottságának volt az elnöke, a korábbi és a későbbi ciklusban a bizottság alelnöki tisztségét töltötte be. 1998 és 2004 között a Romániai Állatorvosi Kamarának, 1992-től pedig a Romániai Lótenyésztők Föderációjának volt az alelnöke.


"Megrendülve és mély fájdalommal értesültem barátom és volt kollégám, Kelemen Atilla halálhíréről. Ismertem őt jóval azelőtt, hogy politikai pályára lépett volna, hiszen ő alapította meg a romániai fogathajtó sportot, vadászkutya vezetőként pedig legendás volt. A 80-as évek közepétől kezdődően tőle tanultam mindent a fogathajtásról, a bírói vizsgámat is nála tettem le. A fogathajtás akkoriban Székelyföldön és szerte Erdélyben a szabadság szigetét jelentette, ahol a szabadság nyelvét beszélhettük, és úgy érezhettük, van remény arra, hogy a kommunista diktatúrából ép testtel, ép ésszel kikerüljünk. Amerikai karrierjét megszakítva, 1991-ben hazatér és azonnal közéleti feladatot vállal az RMDSZ-ben. 1996-tól kezdődően öt cikluson keresztül parlamenti képviselő, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöki feladatait is ellátja, a Szövetség Maros megyei szervezetének elnöke.  Mindenben a pontosságra törekedett, és maximalista volt a lovas sportban, a Szövetség meghatározó politikusaként, vezetőjeként, szóban és tettben egyaránt. Isten nyugtassa Atát, vigasztalódást kívánok a családjának, illetve mindazoknak, akik szerették őt" - idézte alakját Kelemen Hunor.


Kelemen Atillát, az RMDSZ volt frakcióvezetőjét, parlamenti képviselőjét a Szövetség saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: